piątek, 6 maja 2011

Czekoladowe muffiny z kremem

Przed rozpoczęciem prac należy sporządzić Mleczną Makumbę (kliknij aby zobaczyć przepis), po odcedzeniu gotować jeszcze przez około 15 minut w celu wygotowania nadmiaru mleka (potrzebne będzie 600ml/3 szklanki).
Składniki na około 12 sztuk:
  • 1 jajko
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • pół kostki margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka Mlecznej Makumby
  • 4-5 łyżeczek kremówki
  • 25 dag maki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • szczypta soli
Składniki na krem (opcjonalnie):
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
  • dwie szklanki (400ml) Mlecznej Makumby
  • pół kostki masła
  • 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kremówce z margaryną. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną Mleczną Makumbę roztrzepać z jajkiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do maki wlać Mleczną Makumbę z jajkiem, dobrze wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Starannie wymieszać, nakładać do foremek na muffiny, napełniając je do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Muffiny są już gotowe, pozostało jeszcze przygotowanie kremu...
Krem: Budyń śmietankowy/waniliowy ugotować z 400ml Mlecznej Makumby, ciągle mieszając. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, a gdy będzie puszyste dodawać do zimnego budyniu i ucierać. Ściąć wierzchnią warstwę muffinek, założyć grubą warstwę kremu i przykryć odkrojonym wcześniej kawałkiem. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz