Przed rozpoczęciem prac należy sporządzić Mleczną Makumbę (kliknij aby zobaczyć przepis), po odcedzeniu gotować jeszcze przez około 15 minut w celu wygotowania nadmiaru mleka (potrzebne będzie 600ml/3 szklanki).
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 jajko
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- pół kostki margaryny
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szklanka Mlecznej Makumby
- 4-5 łyżeczek kremówki
- 25 dag maki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder
- szczypta soli
Składniki na krem (opcjonalnie):
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
- dwie szklanki (400ml) Mlecznej Makumby
- pół kostki masła
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kremówce z margaryną. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną Mleczną Makumbę roztrzepać z jajkiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do maki wlać Mleczną Makumbę z jajkiem, dobrze wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Starannie wymieszać, nakładać do foremek na muffiny, napełniając je do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Muffiny są już gotowe, pozostało jeszcze przygotowanie kremu...
Krem: Budyń śmietankowy/waniliowy ugotować z 400ml Mlecznej Makumby, ciągle mieszając. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, a gdy będzie puszyste dodawać do zimnego budyniu i ucierać. Ściąć wierzchnią warstwę muffinek, założyć grubą warstwę kremu i przykryć odkrojonym wcześniej kawałkiem. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz